onsdag 27. april 2016

Presentasjon av grafikere


Francisco Goya:

Francisco Goya ble født 30. mars 1746 i Spania, og døde 16. april 1828 i Frankrike. Han var en spansk hoffmaler og grafiker, og blir for mange regnet som "den moderne kunstens far".

Goya levde i en tid preget av store omveltninger og kriser, og verkene hans er basert på han egne opplevelser, iakttagelser og refleksjoner rundt det som skjedde i samfunnet og med menneskene som levde der. Det er først og fremst mennesker og forholdet mellom mennesker han "beskriver", og i verkene sine har han klart å visualisere de mange dramatiske hendelsene og menneskelige lidelsene. Han balanserer spenningen mellom et brutalt landskap og en elegant vakker utførelse, og verkene oser av friskhet, dybde, intensitet og et personlig engasjement. Det er ikke uten tvil at Goyas grafikk er en av den europeiske grafikkhistoriens mest spennende kapitler.


"Rett eller galt" fra serien "Los Desastres de la Guerra (1810) 

Rolf Nesch:

Rolf Nesch ble født 7. januar 1893 i Tyskland, hvor han ble utdannet ved kunstakademiet i Dresden. I 1933 flyttet han til Norge. Han var altså en tysk-norsk kunstner, og døde 27. oktober 1975 i Norge.

Nesch er opphavsmannen av den egne grafiske teknikken kalt metalltrykk, som er en kombinasjon av høytrykk og dyptrykk. Han er kjent som en av de store fornavnene innenfor grafikken, og som en av Europas fremste og mest grunnleggende grafikere - med et særpreget kunstnerisk uttrykk og billedkunst. I tillegg var han også kjent for sitt arbeid med materialbilder, malerier, skulpturer og tegninger.

Innenfor grafikken eksperimenterte Nesch med mye forskjellig materiale, blant annet metallplater påloddet spikre, stein, glass, tau og metallbiter. Som resultat av dette er verkene full av skaperglede, fantasi og humor. Fargespillet i enkelte av verkene er også utført vakkert.


"Fugler" (1969)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar